Rob Kennon Architects

03 9015 8621
mail@robkennon.com

Walker House

Bordering an inner-suburban laneway, this studio is positioned in the sunniest part of an established garden behind a Clifton Hill Victorian weatherboard. Responding to the rhythm in the landscape of the rear laneway, the architecture of this studio space, which comprises a living and bedroom area, is broken into two separate forms with individual roof pitches and materials. The result reduces the sense of bulk when viewed from the existing dwelling and in the laneway streetscape.

Replacing a 1900s brick shed, one of the forms is brick veneer and the other is reverse brick veneer, which allows aesthetic variety while still providing thermal and acoustic benefits – particularly important due to the proximity to laneway traffic. The spaces are differentiated by shifts in volume, as opposed to walls. We punctured an east-facing gable of a cathedral ceiling with skylights for morning sun, while the studio captures north light and views to the existing garden.

 

 


Back