2022 Victoria Architecture Award - The Dentist

The Dentist has been awarded in the 2022 Victorian Architecture Awards, The Kevin Borland Award for Small Project Architecture.

Jury Citation:

The Abbotsford dentist practice is a delightful addition to the inner-city suburban street where it sits gently among Victorian terraces. The new addition respectfully adopts datum lines and references materials from the neighbours and from the existing corner terrace that forms half of the dental practice, to form architecture that seems perfectly crafted. Exquisitely detailed, the addition is so restrained it could almost be missed or assumed to have always been a part of the street. On closer inspection, the finely considered nature of the architectural elements becomes apparent, resulting in an even greater appreciation and respect for the design. On a tiny site, the additional functionality of the dental practice has been cleverly resolved. A shallow gradient ramp and accessible toilet were deftly arranged to efficiently utilise all available space, and enable both functions to adjoin a simple but elegant reception area at the ground level. The use of bitumen as the ramp material draws the footpath around the building to denote an entry path and creates a formally separate but unassuming entrance to the new addition from the neighbouring context. Small moves that when combined create a wonderful example of what can be achieved with care and consideration.

Nearing completion at our Wye River House

Like many of the houses in the area, the Wye River house has been designed around a set of challenging site conditions in an effort to make the most of its spectacular setting. The house sits on the southern ridge of Wye River, oriented towards Mt Defiance and with views over the main beach below. It is a lightweight building with a fully glazed north-east façade, sitting atop a blockwork base that is embedded within the landscape.

Zero Carbon Lecture Series

RKA is part way through the seven lecture seminar series which is intended to provide practical guidelines and case study insights to enable practitioners to start the journey now.

The ZERO Carbon Design series has been developed by Ross Donaldson to help accelerate the capacity for meeting the enormous challenges brought about by climate change. To meet the critical challenge for a zero-carbon economy, it is increasingly accepted that the target for a zero-carbon construction industry must be 2030. Given a great number of buildings can take upwards of five years from inception to completion, this means we must all be ready to design to zero carbon parameters by 2025. This is going to take an unprecedented re-engineering of our profession.

2022 Victorian Architecture Awards

Our Birregurra House and The Dentist have been shortlisted in the 2022 Victorian Architecture Awards, see Residential (New) and Small Projects categories

Poster

Construction update at our St Pauls Rd Project

Basement excavation complete at our St Pauls Road project. A double brick home with a central outdoor communal area where spaces meet. The house is designed to maximise outside living within a coastal landscape.

Demolition begins at St Georges Rd project

A partial rebuild and extension to a one-room-deep, double brick, workers cottage. The design involves a double height space within a new hipped roof form, and includes a prominent, centralised, brick fireplace which gives character to the new addition.

Poster

Completion of our House On A Lane project

This project is one in a series of walled garden projects and in many ways is considered as a prototype within our office. Having worked on number of inner-city, family-home renovations over the years we have developed (and continue to develop) a typological approach that attempts to deal with a similar set of conditions.

HOUSES magazine 'First House' series

Article excerpt: In 1974 my parents saw a tiny, two-line ad in the paper for an Otway farm with an old timber shack that seemed to be built without nails. They were immediately drawn to the rugged coastline and backdrop of rolling hills, so they purchased it and our family spent summers and winters over the next three decades travelling down to that shack.